Als uitvoerend pianist is Matthias Nauwelaerts actief op solo- en kamermuziekconcerten in talrijke Europese landen. Met zijn deelname aan het internationale Chopin Concours op historische instrumenten van 2018 in Warschau kreeg hij internationale aandacht.

Als pianoleraar is hij verbonden aan het Conservatorium van Leuven en zijn pianostudio. Nauwelaerts was recentelijk gastspreker voor een lecture aan de studenten van de muziekuniversiteit ‘Federal University of Para’ in Brazilië.

Naast het pedagogisch masterdiploma behaalde Matthias de hogere diploma’s ‘Master in de muziek’ aan het Lemmensinstituut te Leuven in beide opties piano en kamermuziek.

Hij studeerde verder voor piano en kamermuziek aan de Universität für Musik und Darstellende Kunst te Wenen en Centre Musicale Eduardo del Pueyo in Brussel.

Leraar

Met meer dan 10 jaar ervaring en talrijke beoordelingen op de website Apprentus heeft Matthias een reputatie opgebouwd als privé pianoleerkracht in zijn regio.

Als leerkracht is Matthias Nauwelaerts sinds 2019 verbonden aan het Conservatorium van Leuven, naast zijn activiteit in zijn eigen studio. Zijn leerlingen behaalden prijzen op internationale wedstrijden en recentelijk nam een leerling zijn eigen CD op.

In 2020 werd Matthias uitgenodigd als gastspreker voor de presentatie van een e-lecture aan de studenten van de muziekuniversiteit ‘Federal University of Para School of Music’ in Brazilië met als onderwerp ‘De Pleyel fortepiano van de 19de eeuw’.

Pianist

Matthias concerteerde als solist en kamermusicus op concerten en kamermuziekfestivals in Europese landen Duitsland, België, Nederland, Frankrijk, Oostenrijk en Polen en debuteerde hier live op de Poolse Nationale Radio.

Hij trad onder meer op in ‘Sinfonia Varsovia’ in Warschau, ‘Piano’s Maene’ in Limburg, het ‘MIM’ in Brussel, ‘Bersa Concert Hall’ in Zagreb en voerde het Forellenkwintet van Schubert uit in zijn geboortehuis te Wenen. Matthias werd in 2022 uitgenodigd door de Belgische ambassade voor het spelen van een recital in Kroatië.

In 2018 won hij de prijs PlayRight+ voor ‘Meest verdienstelijke student van het jaar’ aan het Lemmensinstituut voor zijn prestaties als student aan deze hogeschool. Matthias bezit de masterdiploma’s van piano, kamermuziek en leraar.

Historische uitvoering

Door Matthias’ interesse in historische piano’s en authentieke uitvoeringen, studeerde hij fortepiano bij Jan Vermeulen. Tijdens zijn afstudeerconcert speelde hij op een historische piano Érard van het jaar 1840.

Hij volgde in 2018 via The Chopin Institute een intense week lessen in Radziejowice (Polen) met de vermaarde fortepianisten Kristian Bezuidenhout en Alexei Lubimov, gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk.

Door zijn deelname aan het 1ste Internationale Chopin Concours op historische instrumenten in 2018 kreeg hij internationale aandacht en werd zijn uitvoering live gestreamd op de Poolse nationale radio (Polskie Radio Spółka Akcyjna).

Matthias Nauwelaerts Chopin Concours

Chopin Concours 2018 (Warschau) met Erard uit 1838