Als uitvoerend pianist is Matthias Nauwelaerts actief op solo- en kamermuziekconcerten in talrijke Europese landen. Met zijn deelname aan het internationale Chopin Concours op historische instrumenten van 2018 in Warschau kreeg hij internationale aandacht.

Als pianoleraar is hij verbonden aan het Conservatorium van Leuven en zijn pianostudio. Nauwelaerts was recentelijk gastspreker voor een lecture aan de studenten van de muziekuniversiteit ‘Federal University of Para’ in Brazilië.

Naast het pedagogisch masterdiploma behaalde Matthias de hogere diploma’s ‘Master in de muziek’ aan het Lemmensinstituut te Leuven in beide opties piano en kamermuziek.

Hij studeerde verder aan de Universität für Musik und Darstellende Kunst te Wenen en Centre Musicale Eduardo del Pueyo in Brussel.

Leraar

Met meer dan 10 jaar ervaring en talrijke beoordelingen op de website Apprentus heeft Matthias een reputatie opgebouwd als pianoleraar in zijn regio.

Als leerkracht is Matthias Nauwelaerts sinds 2019 verbonden aan het Conservatorium van Leuven, naast zijn activiteit in zijn eigen studio. Zijn leerlingen behaalden prijzen op internationale wedstrijden en recentelijk nam een leerling zijn eigen CD op.

In 2020 werd Matthias uitgenodigd als gastspreker voor een presentatie via e-lecture aan de studenten van de muziekuniversiteit ‘Federal University of Para School of Music’ in Brazilië met als onderwerp ‘De Pleyel piano van de 19de eeuw‘.

In 2023 verscheen Een muzikaal avontuur, een Oekraïens-Amerikaanse pianomethode van Irina Gorin waarvoor hij de layout en de Nederlandse vertaling maakte.

Pianist

Matthias concerteerde als solist en kamermusicus op concerten en kamermuziekfestivals in Europese landen Duitsland, België, Nederland, Frankrijk, Oostenrijk en Polen en debuteerde hier live op de Poolse Nationale Radio.

Hij trad onder meer op in ‘Sinfonia Varsovia’ in Warschau, ‘Piano’s Maene’ in Limburg, het ‘MIM’ in Brussel, ‘Bersa Concert Hall’ in Zagreb en voerde het Forellenkwintet van Schubert uit met Kahlo String Ensemble in zijn geboortehuis te Wenen.

In 2018 won hij de prijs PlayRight+ voor ‘Meest verdienstelijke student van het jaar’ aan het Lemmensinstituut voor zijn prestaties als student aan deze hogeschool. Matthias bezit de masterdiploma’s van piano, kamermuziek en leraar.

Matthias werd in 2022 uitgenodigd door de Belgische ambassade voor het spelen van een recital in Kroatië.

Historische uitvoering

Matthias’ interesse in historische piano’s en authentieke uitvoeringen leidde hem tot het studeren van fortepiano bij Jan Vermeulen. Tijdens zijn afstudeerconcert speelde hij op een Érard-fortepiano uit het jaar 1840.

In 2018 nam Matthias deel aan een intensieve week van lessen georganiseerd door The Chopin Institute in Radziejowice, Polen. Daar kreeg hij les van gerenommeerde fortepianisten Kristian Bezuidenhout en Alexei Lubimov, beiden gespecialiseerd in historische uitvoeringspraktijk.

Dankzij zijn deelname aan het 1ste Internationale Chopin Concours op historische instrumenten in 2018 kreeg Matthias internationale aandacht. Zijn uitvoering werd live gestreamd op de Poolse nationale radio, te beluisteren via Polskie Radio Spółka Akcyjna.

Matthias Nauwelaerts Chopin Concours

Chopin Concours 2018 (Warschau)

Methode

In 2022 heeft Matthias de lay-out van de pianomethode voor kleuters, Tales of a Musical Journey van Irina Gorin, vernieuwd. Hij heeft ook in 2023 de Nederlandse vertaling verzorgd voor deze vernieuwde editie, die nu bekend staat als ‘Een muzikaal avontuur’.

Deze methode is gebaseerd op de principes van de Russische school en legt de nadruk op het juiste toucher en een correcte toonvorming. Het aanleren van complexe pianotechnieken wordt door middel van toegankelijke verhalen een speelse ervaring voor kinderen.

Deze tweedelige methode (1A en 1B) kan worden besteld bij Matthias Nauwelaerts of via de website van Irina Gorin. Het vervolgdeel zal waarschijnlijk beschikbaar zijn in 2024.

Een muzikaal avontuur (verschenen in 2023)