Vanaf welke leeftijd kan ik starten?

Een ideale leeftijd om met pianoles te starten varieert tussen 4 en 6 jaar oud. Om een exact advies te kunnen geven, moet de leraar kennis maken met de jonge leerling. Het al dan niet klaar zijn om lessen te volgen is afhankelijk van de concentratie, het karakter alsook de mentale en fysieke leeftijd van het kind. Starten na 6 jaar is zeker ook mogelijk. Reserveer een kennismakingsles voor meer informatie of contacteer Matthias.

Dat is niet nodig. Het is mogelijk om pianoles te volgen zonder voorkennis van muziek. Voor de notenleer hoeven geen aparte lessen gevolgd te worden, de nodige theorie leer je tijdens de pianolessen en zal je gaandeweg leren toepassen op de piano. Voorkennis van muziek is altijd welkom, maar zeker niet noodzakelijk. Bekijk de pagina pianolessen voor meer info.

Iedereen leert piano spelen op zijn eigen tempo. Sommige kinderen hebben voorkennis van muziek, anderen starten dan weer vanaf het begin. Om goed te leren spelen, moet je een traject doorlopen zonder stappen over te slaan om een volledige en correcte basis in het spelen te ontwikkelen.

Pianoles omvat niet enkel activiteiten aan de piano, maar ook naast de piano. Oefeningen voor ontspanning van het lichaam en de armen zijn noodzakelijk als pianist.
Belangrijk is dat er geen haast is en dat de leraar het tempo van het kind volgt, niet andersom.

De lengte van een les is afhankelijk van de leeftijd van de leerling. Een kind van 3-6 jaar oud volgt een les van 30 minuten en bij voorkeur 2 maal per week. Een puber en volwassene zal een les volgen van 45 tot 60 minuten. Bekijk pianolessen voor meer info.

Leerlingen jonger dan 8 jaar volgen bij voorkeur 2 keer per week een les van 30 tot 45 minuten. Systematische herhaling op 2 vastgelegde momenten per week zorgt voor een goede basisontwikkeling.

Dagelijks oefenen zorgt voor een snellere vooruitgang. Alles wat in de les behandeld wordt, moet dagelijks herhaald worden. Muziek leren is een taal leren en een taal vloeiend leren spreken, doe je door er dagelijks mee bezig te zijn.
Ondersteuning van ouders bij het oefenen is vereist voor een succesvolle vooruitgang en ontwikkeling.

Een pianoles van 30 minuten kost 20 EUR en een les van 60 minuten kost 35 EUR. Voor een meer gedetailleerde prijsberekening per leeftijd en leslengte, neem je best een kijkje op de pagina pianolessen of neem je contact op met de leraar.

In deze pianostudio leert iedereen individueel piano spelen. Op de muziekacademie wordt er groepsgericht les gegeven, wat wil zeggen dat leerlingen met 3 tot 4 in groep leren spelen.

Volgens de visie van deze studio is individuele pianoles noodzakelijk om piano te leren spelen. Elke leerling is verschillend en vraagt om  een individuele aanpak.

Digitale piano’s, keyboards en akoestische piano’s zijn niet hetzelfde. Zoals de naam al doet vermoeden, is een pianoles verschillend aan een keyboardles.
Digitale piano’s kunnen de klank en aanslag van een echte piano niet benaderen. Zelfs met de hedendaagse technologie kunnen aparte noten nauwkeurig klinken, maar meerdere klanken tezamen klinken vaak steriel en gevoelloos door het ontbreken van resonantie op een houten zangbodem.

Digitale piano’s werken contraproductief op de techniek en dynamische uitvoering. Lange tijd oefenen op een digitale piano zal het spelen op een akoestische piano moeilijker maken en het leerproces enorm doen vertragen.

Bovendien behoudt een akoestische piano zijn waarde veel beter dan een digitale piano. Een akoestische piano kan tot 100 jaar overleven, terwijl een digitale piano verouderd is na 5 jaar en moeilijk door te verkopen is.

Het is belangrijk om thuis dagelijks op een goed onderhouden akoestische piano te oefenen. Dit is noodzakelijk om een stabiele vooruitgang en een connectie met muziek te kunnen maken. Ook is het nodig om een verstelbare pianobank aan te schaffen, aangezien de zithoogte belangrijk is voor de houding van de leerling. Voor jongere kinderen is de aanschaf van een voetbankje nodig voor de ondersteuning van de voeten.

Er zijn verschillende formules mogelijk om een piano te huren of aan te kopen, zoals huren, aankoop of huurkoop. Informatie over het aankopen of huren van een akoestische piano kan u verkrijgen in samenspraak met de leerkracht of tijdens een kennismakingsgesprek.

De focus in deze pianostudio ligt op het aanleren van een goede basis klassieke muziek, aangevuld en afgewisseld met verschillende andere stijlen. In de lessen leer je niet enkel klassiek, maar ontdekken we alle stijlen van de vroege barok tot 21ste eeuwse muziek. Je bent altijd welkom om voorstellen te maken en dan bekijken we die tezamen.
Een specifieke opleiding voor popmuziek of jazz komt in deze studio niet aanbod.